21 серпня 2020 р.

Як допомогти дитині адаптуватися до дитячого садка

 

Як допомогти дитині адаптуватися до дитячого садка

 

Рекомендації для батьків


Розширюйте коло спілкування дитини

Водіть дитину на ігрові майданчики, де є незнайомі діти. Навчайте дитину знайомитися. Це дасть їй змогу навчитися знаходити спільну мову з однолітками, обстоювати свої інтереси.

 

Вигадайте ритуал прощання

Заздалегідь домовтеся з дитиною, що під час прощання ви, приміром, обійматимете її та цілуватимете в щічку. Ритуал прощання дасть дитині змогу легше відпустити вас. Коли йтимете, побажайте дитині весело провести час з новими друзями.

 

Не втомлюйте дитину

У період адаптації не перевантажуйте дитину новою інформацією. Не запрошуйте в гості гучних компаній, підтримуйте атмосферу спокою і любові.

 

Навчіть дитину самостійно гратися

Залучайте дитину до сюжетно-рольових ігор. Спробуйте організувати на ігровому майданчику гру для усіх дітей, приміром з м’ячем. Дитина, яка вміє розважати себе грою, простіше адаптується до дитячого садка і знаходить друзів.

 

Зацікавте дитину територією дитячого садка

Коли проходитимете повз дитячий садок, зверніть увагу дитини на дерева та квіти, які там ростуть. Покажіть, як на території граються діти. Утім, не зосереджуйте увагу дитини на тому, що незабаром вона також ходитиме до дитячого садка. Дитина може почати тривожитися через майбутню розлуку з вами і в дитячому садку переживатиме негативні почуття.

 

Навчіть дитину звертатися до інших людей

Навчіть дитину просити інших людей про те, що вона хоче. Якщо дитина ще не вміє розмовляти, то покажіть їй, як вона може висловлювати свої прохання за допомогою жестів.

 

Навчіть дитину самостійно одягатися

Покажіть дитині, як одягати шкарпетки, шортики, маєчку. Попросіть її зробити це без вашої допомоги. Навчіть дитину самостійно роздягатися. А також заохочуйте будь-які прагнення дитини робити щось самостійно.

 

Підлаштуйте режим дитини до режиму роботи дитячого садка

Розпочніть підготовку не пізніше ніж за два тижні до її першого дня в дитячому садку. Будіть дитину вранці, при цьому враховуйте час, який знадобиться на дорогу до дитячого садка та ранкові збори. Після сніданку сходіть із дитиною на прогулянку. Вдень вкладіть дитину спати. Якщо дитину підготувати, у дитячому садку їй буде фізично простіше.

 

Найімовірніше, ваша дитина впорається зі змінами в житті. Тож ваше основне завдання – бути спокійними, терплячими і турботливими батьками. Радійте під час зустрічі з дитиною, говоріть привітні фрази: «Я за тобою скучила!», «Мені добре з тобою». А ще – обіймайте дитину якомога частіше!


ü Не запитуйте у присутності дитини у вихователя, як вона адаптується до дитячого садка.

 

ü Не показуйте, що ви шкодуєте через те, що вам доводиться віддавати дитину у дитячий садок. Дитина це відчує, а відтак сприйматиме вихователя як людину, яка розлучає її з батьками.


ü Якщо дитина плаче перед прощанням з вами у дитячому садку і просить відвести її додому, не піддавайтеся. Інакше це повторюватиметься щодня, а дитина вирішить, що до дитячого садка можна і не ходити. Дайте дитині зрозуміти, що відвідування дитячого садка необхідне і вам, і їй.


ü Не лякайте дитину вихователем: «Не кричи! Бо Марія Іванівна сваритиме тебе». Дитина не має боятися людину, із якою ви залишаєте її на увесь день.


ü Завжди прощайтеся з дитиною, перш ніж піти. Не потрібно зникати непомітно. Дитина це сприйме як зраду і не довірятиме вам.


ü Якщо ви пообіцяли забрати дитину після обіду – намагайтеся виконати свою обіцянку. Не обманюйте дитину, зберігайте довірливі взаємини.

ü Намагайтеся не висловлювати своїх побоювань про дитячий садок чи вихователя в присутності дитини. Дитина може перейняти вашу невпевненість.

Немає коментарів:

Дописати коментар